pátek 11. října 2013

Kouření a hubnutí - aneb jde to dohromady?

NE! Odpověď je jasná: DOHROMADY TO PROSTĚ NEJDE!

Otázka pro vás, kteří kouří:  Že často argumentujete větou "Nemůžu přestat kouřit, protože nechci přibrat."? Jenže zjištění je jasné, kouření zpomaluje hubnutí!!! (Sledování 4 000 žen časopisem Self ukázalo, že 13% z nich kouří jen kvůli tomu, aby zhubly.)

Já vím, že všichni znáte nazpaměť varující titulky o rakovině plic a infarktech či o tom, jak kouření rapidně zrychluje stárnutí kůže a tvorbu vrásek (a tady dostanete takový domácí úkol, podívejte se na kuřáky a jejich vrásky kolem úst. Fakt je, že kuřák na tyto vrásky trpí mnohem víc z důvodů nasávání kouře  z cigaret do úst!)

Jeden zahraniční odborný časopis Journal of Endocrinology udělal docela šokující závěr pomocí více než 100 studií o účinku kouření:

  •   Kouření má dopad na mnoho žláz s vnitřní sekrecí (tzn. štítná žláza, hypofýza, varlata, vaječníky a nadledviny)!
  •   Kouření podporuje inzulinovou rezistenci (diabetes mellitus typu 2 - tímto typem diabetu trpí většina diabetiků tj. cca 80%)! Pro více info o DM jděte např. na http://www.mte.cz/cukrovka-diabetes.htm 
  •   Kouření způsobuje neplodnost či spustit menopauzu mnohem dřív, než by měla nastoupit!
  •   Kouření je velkým faktorem zhoršující vývoj štítné žlázy a může vést k hypotyeróze (snížené funkci štítné žlázy, kdy neprodukuje své hormony tak, jak by měla)!
  •   A NAVÍC! Kouření zvyšuje sekreci hormonu kortizolu, který způsobuje ukládání tuku v dutině břišní, což je zároveň velice nebezpečné pro orgány




Tato fakta směřují k jedinému :     !! Cigarety vám neskutečně zhoršují váš boj s váhou !!

Netvrdím, že lidé přestávající s touto závislostí nemohou následně přibrat, ale to je otázka naší psychiky. Abstinující kuřák hledá náhradu, kterou by si to mohl vykompenzovat. A většinou ji najde v jídle. Ale to vůbec nemusí být váš případ! Když budete v duševní pohodě a bude se vám dostávat podpora okolí, nebudete mít takovou chuť nahradit si kouření něčím jiným. Vsaďte na zdravý životní styl. Lidem všeobecně pomáhá např. sport či jiná činnost při boji s jejich závislostí. :) Já ráda používám větu "Všechno máme v hlavě a výmluva typu -nejde to- ve většině případů neexistuje!." :))

Pokud jste opravdu ve fázi, že byste rádi přestali kouřit, budu vám strašně moc držet palce! :) A věřte mi, že pokud zároveň bojujete se svou váhou, tak je to to nejlepší rozhodnutí, které můžete udělat. Protože přeci nechceme, aby váš celý proces hubnutí zpomalovaly blokátory hormonů z cigaret a nebo, aby se vám stále víc ukládal břišní tuk. Navíc si představte, jak se vám zlepší dech a sport bude pro vás tím pádem jednodušší. :o)

Přeji mnoho sil!

Vaše Silvie

PS: Věřte sami v SEBE!!! :))

Žádné komentáře:

Okomentovat