pátek 29. listopadu 2013

Superzdravé domácí pleťové masky

Miluji domácí pleťové masky! Protože jednoduše vím, co v nich je. A také to, že skutečně pomáhají a výsledek vidíte hned. :) Nabízejí je i v kosmetických salónech, kde se ale hodně nevyplatí. Účtují si za ně častokrát velmi vysoké ceny. Proto Vám dnes představuji takové "best of"! :))




Z čeho všeho si tedy svou superzdravou pleťovou masku můžete vyrobit?

a) JAHODY
Jahody obsahují hodně vitamínů C, který je silným antioxidantem a působí proti stárnutí, protože se mimo jiné podílí na syntéze kolagenu. Proto jsou ideální pro výrobu domácí masky.
Jak na to:
- jemně rozmixujte šálek mražených nebo čerstvých jahod (použít můžete i směs jahod, malin a borůvek, tím zvýšíte antioxidační účinek na maximum), poté přidejte bílý jogurt a dvě kávové lžičky medu.
Masku nechte působit 15-20 min.


b) BRUSINKY
Brusinky mají plno úžasných účinků pro lidské zdraví, proto je doporučuji konzumovat i normálně. Obsahují vitamín A a E, který zpomaluje stárnutí kůže, chrání buňky před oxidačním stresem a působí jako prevence rakoviny. Pleťová maska z brusinek se hodí hlavně na zimním období, kdy pleť potřebuje prevenci.
Jak na to:
- potřebujete polovinu hrníčku čerstvých brusinek (případně 100ml 100% brusinkové džusu), které trochu rozmačkáme, aby pustily šťávu
- brusinky smícháme s tučným bílým jogurtem a přidáme trochu panenského olivového oleje a lžičku medu.
Masku nechte působit 10-15 min.

c) DÝNĚ
Dýně jsou rozhodně hitem podzimu. Obsahuje také anti-ageing antioxidanty a vitamíny C a A. Pomocí dýně můžeme vytvořit hustou pleťovou masku, která pokožku zjemní a hydratuje.
Jak na to:
- dýni rozmixujeme se 4 lžičkami vanilkového nebo bílého jogurtu
- přidáme 3 lžičky medu
Masku necháme působit 10 min.

d) MED
Ano, ano. O svém miláčkovi - medu se musím také zmínit! :) Už jsem to sem psala, ale pro opáčko: med je antiseptický, hydratační, omlazující, pleť vyhlazuje a zpevňuje. Můžete ho použít nejen na obličej, ale má také široké využité v péči o celé tělo a vlasy. Medových masek existuje nespočet. Tady jsou ty moje.
Jak na to:
- naneste na obličej med a nechte působit (pokud máte tužší med, můžete ho trochu provařit, aby měl jemnější konzistenci). Med můžete aplikovat i na rty, které budou krásně vyhlazené a vyživené.
- k medu můžete také přidat avokádo nebo jogurt/tvaroh a žloutek
Masku nechte působit 10-15 min, a pak opláchněte teplou vodou.




e) JOGURT
Vyberte si kvalitnější bílý jogurt. Nejlépe ten řecký. Jogurt obsahuje kyselinu mléčnou, kterou najdete např. také v chemickém peelingu, která dokáže rozpustit odumřelé buňky, ale také pomoci s barevnými nerovnostmi pleti. Hydratuje, vyhladí, projasní a může dokonce pomoci s drobnými rankami a popálením.
Jak na to:
- smíchejte jeden šálek řeckého jogurtu s 1-2 lžičkami panenského olivového nebo kokosového oleje a lžící medu
Masku nechte působit 20-30 min a poté opláchněte.


f) AVOKÁDO
Avokádo je všeobecně v péči o pleť velice oblíbené. A není se také čemu divit, když je bohatým zdrojem vitamínu E, B6 a kvalitních tuků, které jsou nutné pro zdravě a mladě vypadající pleť, kterou navíc i hydratuje.
Jak na to:
- promíchejte 1/2 nebo celé avokádo s jedním vaječným bílkem
- dále přidejte lžíci ovesných vloček s jednou kávovou lžičkou citronové šťávy
Naneste na tvář a nechte masku působit 15-20 minut.



g) GRANÁTOVÉ JABLKO
Obsahuje plno antioxidantů a vitamínu C, proto je známé jako bojovník proti stárnutí.
Jak na to:
- jemně rozmixujte dvě lžíce semen z jablka s 1 šálkem ovesných vloček
- do směsi přidejte lžíci medu (pro antiseptický účinek) a 1-2 lžíce jogurtu.
Tuto směs můžete na pleť použít i jako peeling. Pokud ho budete chtít využít na tělo, přidejte pak navíc i cukr (na hrubší místa pokožky)
Masku nechte působit 10 min. a opláchněte.


h) JAVOROVÝ SIRUP
Tento sirup s ev naší zemi moc nevyužívá, protože může být relativně drahý. Přijde mi to ale škoda, protože má také několik pozitivních účinků. Čistý sirup napravuje poškození pleti způsobené volnými radikály pomocí svých antioxidantů.
Jak na to:
- 1 lžíci javorového sirupu smíchejte s 1 lžící teplého mléka (polo nebo plnotučného)
- na závěr přidejte 3 lžíce ovesných vloček. Nechte chvilku odstát, aby se sirup s mlékem hezky vstřebal do vloček, a poté opláchněte.
Nechte působit 20 min. a pokračujte hydratačním krémem.


ch) BANÁNY
Jak bych na ně mohla zapomenout? :) Banány (jako potraviny výše uvedené) mají také spoustu skvělých účinků! jedním z nich je, že je velice dobrý pro kůži, protože ji vyživuje a zjemňuje. Obsahuje vitamín C, který působí v hloubkovém čištění pleti jako prevence zánětlivých onemocnění. Dále také obsahuje draslík, železo a vápník. Banánová slupka napomáhá k hojení ran a odstraňování jizev či pigmentových skvrn. Banán se používá snad do každé třetí pleťové masky. :) Zde je příklad.
Jak na to:
- vidličkou rozmačkejte banán a přidejte lžíci medu. Vytvořenou hmotu naneste na pleť.
- navíc můžete samozřejmě přidat také jogurt/tvaroh a ovesné vločky.
Tato jednoduchá maska působí hydratačně a hezky zklidňuje podrážděnou pleť.



POZNÁMKA NA ZÁVĚR:
!!!Před každou aplikací je velice důležité důkladně očistit pleť od makeupu, potu a mazu pleťovým mlékem a pleťovou vodou, aby mohla maska dobře působit!!!

S přáním krásného dne,
Silvie :o))

Žádné komentáře:

Okomentovat